Rollenbaan

Toepassing

De Rollenbaan vormt, samen met de kettingbaan, het basiscomponent van de door Borst geleverde transportinstallaties. Een rollenbaan is geschikt voor het transport van pallets en stukgoederen. Bij pallettransport wordt er voor een rollenbaan gekozen wanneer de pallet in de lengterichting ten opzichte van de transportrichting verplaatst wordt. Dat wil zeggen; wanneer de planken aan de onderzijde van de pallet haaks op de rollen staan.
Wanneer de pallet dwars ten opzichte van de transportrichting verplaatst wordt, dan wordt om 'hobbelen' van de pallet te voorkomen voor een kettingbaan gekozen.

Bandaangedreven rollenbanen

De bandaangedreven rollenbaan is voorzien van een motor die een band aandrijft. Deze band loopt onder de rollen. De rollen worden in beweging gebracht door de wrijving tussen de band en de rol. De bandaangedreven rollenbaan is voornamelijk geschikt voor het transport van stukgoederen zoals dozen en kratten. Voor zware ladingen en pallettransport wordt er vaker gekozen voor een kettingaangedreven rollenbaan.

Bandaangedreven Rollenbaan BARM   Bandaangedreven Rollenbaan BARM Aandrijfmechanisme en remsysteem

De bandaangedreven rollenbaan van Borst heeft als voordeel dat rollen eenvoudig in en uitgenomen kunnen worden. Ook kunnen de banen een hoge transportsnelheid realiseren en is er een lager motorvermogen nodig. Dit alles resulteert in een lager investeringsbedrag dan bij kettingaangedreven banen het geval is.

Bekijk video van de FAT test van bandaangedreven rollenbanen Bandaangedreven Rollenbaan
Opties en uitbreidingen

Door de jaren heen zijn er door Borst allerlei opties ontwikkeld welke op de rollenbanen gemonteerd kunnen worden. Op de foto's hieronder ziet u daar twee voorbeelden van. Op de linkerfoto ziet u een pneumatische stopper en op de rechter foto ziet u twee remmen. Naast de weergegeven opties levert Borst ook pushers, heffers, centreerunits en andere opties. Informeer naar de mogelijkheden bij onze verkoopafdeling.

Werking onderstaand systeem

In de onderstaande opstelling lopen de dozen tegen de stopper aan. De stopper positioneert de doos op de rollenbaan. Vervolgens zet iedere rem een doos vast. Door de remmen één voor één los te laten kunnen de dozen gecontroleerd en op een vaste afstand van elkaar weer losgelaten worden op de rollenbaan.

Onderaanzicht van een rollenbaan met stopper en remmen
Bovenaanzicht van een rollenbaan met stopper en remmen
Varianten

De bandaangedreven rollenbanen kunnen in allerlei varianten worden geleverd, regelmatig leveren wij maatwerk. Onze klanten hebben vaak specifieke wensen wat betreft de dimensionering, steek, rolbreedte en roldiameter van de baan.

 
Rollenbaan met zijgeleiding
Rollenbaan met zijgeleiding


Kettingaangedreven rollenbanen

Bekijk video van de Borst rollenbaan voor pallets - palletbaan

Een kettingaangedreven rollenbaan, ook wel een palletbaan genoemd, is de meest robuuste kettingbaan. Op ieder baansegment is een elektromotor gemonteerd welke een rol aandrijft. De overbrenging tussen de rollen vindt plaats middels een rol op rol overbrenging. Een dubbele kettingkop op iedere rol maakt dit mogelijk. De rollen zijn met een ketting verbonden met de naastliggende rollen.

Kettingoverbrenging van Kettingaangedreven RollenbaanKettingaangedreven rollenbanen zijn bij uitstek geschikt voor het verplaatsen van zware ladingen. Via de kettingen kunnen relatief grote aandrijfmomenten op de rollen worden overgebracht.

Rollenbaan voor pallets en zware ladingen - Aandrijving van rol op rol middels ketting.


Draaitafel rollenbaan

Voor pallettransport wordt er een draaitafel ingezet wanneer de transportrichting van een pallet moet worden veranderd, zonder dat de pallet roteert ten opzichte van de transportrichting. Dat kan bijvoorbeeld relevant zijn wanneer er een barcode op de pallet leesbaar moet zijn vanaf de zijkant van de transportbaan.

Draaitafel met rollenbaan Een alternatief voor de draaitafel is de haakse overzetter, de haakse overzetter kan de pallet overzetten van een rollenbaan naar een kettingbaan en vice versa. Een conisch bochtstuk wordt bij pallettransport niet toegepast vanwege de hoge mate van wrijving die dan tussen de rollen en de pallet zal plaatsvinden.

Draaitafel met kettingaangedreven geïntegreerde rollenbaan


Bochtstuk rollenbaan

Bij het transport van stukgoederen is het vaak mogelijk een snaaraangedreven bochtstuk toe te passen waarin de rollen conisch gemonteerd zijn. De goederen kunnen op relatief hoge snelheid over het bochtstuk lopen.

Snaaraandrijving
Snaaraandrijving in rollenbaan bochtstuk De snaaraandrijving wordt bij rollenbanen vooral toegepast bij niet rechte banen. Voorbeelden daarvan zijn bochtstukken en flexibele harmonicabanen. De snaaraandrijving kent twee varianten; de rol op rol overbrenging en de enkele snaar overbrenging. De rol op rol overbrenging wordt door Borst toegepast bij de rollen op het uiteinde van een bandaangedreven rollenbaansegment. Deze rollen sluiten namelijk niet goed aan op de aandrijfband. De enkele snaaraandrijving kan worden toegepast wanneer er meerdere rollen middels een snaar worden aangedreven. De snaar loopt onder de rollen langs, net als een bandaandrijving. De snaar is echter flexibeler dan de bandaandrijving zodat de aandrijving ook in bochtstukken kan functioneren.

Snaaraangedreven Rollenbaan Bochtstuk


Verlaagde rollenbaan

Borst heeft speciale ontwerpen voor rollenbanen met een lage transporthoogte. Bij deze banen is het mogelijk om met heftrucks en pompwagens pallets op de rollenbanen te plaatsen, zonder dat de pallets hoog opgetild hoeven te worden.

Aandrijving
Om de lage transporthoogte mogelijk te maken zijn de motoren en de overbrenging zijdelings aan het profiel gemonteerd. Het moment van de motor wordt overgebracht naar twee baansegmenten aan weerszijden van de motor. Ook de buitenste rollen in het opzet- en afnamepunt zijn aangedreven. Na het plaatsen van de lading op de baan hoeft de lading daarom niet met mankracht naar een aangedreven segment te worden geduwd.

Verlaagde rollenbaan (kettingaangedreven)
Verlaagde rollenbaan (kettingaangedreven)

Zwaartekracht rollenbanen (vrijloop)

Vrijloop banen zijn rollenbanen zonder aandrijving. De stukgoederen kunnen door menselijke kracht, of vanuit de vaart van een vorige baan over vrijloopbanen bewegen. Van een zwaartekrachtbanen spreekt men wanneer de baan is opgesteld in een hellingshoek, de zwaartekracht zorgt er dan voor dat de goederen over de baan verplaatst worden. Deze banen worden waar mogelijk toegepast, ten opzichte van aangedreven banen zijn deze rollenbanen voordeliger. Zowel in aanschaf als onderhoud.

Zwaartekrachtbaan (rollenbaan vrijloop)


Harmonicabanen

De harmonicabaan is flexibel geconstrueerd en kan naast in- en uitschuiven, ook in een bocht worden getrokken. De harmonicabaan bestaat in twee varianten, namelijk de wieltjesbaan en de rollenbaan. Op de afbeelding hier rechts is de wieltjes harmonicarollenbaan weergegeven.


Harmonicabaan - Wieltjes uitvoering
Harmonicabaan met wieltjes


Dimensies van rollenbanen

Transporthoogte

Afhankelijk van de transporthoogte wordt de opbouw van de rollenbaan bepaald; bij lage transporthoogtes wordt de motor zijdelings naast de horizontale profielen gemonteerd. De standaard rollenbanen van Borst zijn voorzien van stelpoten, en kennen daardoor een vrij instelbare transporthoogte.

Rollengte

De rollengte is de breedte van de rollenbaan en bepaalt de maximale afmetingen van het te verplaatsen product.

Steek

De steek staat voor de hart op hart afstand tussen de verschillende rollen onderling. Naarmate de dimensies van het te transporteren object toenemen kan er voor een grotere steek gekozen worden, mits de belasting van het te transporteren object gelijkmatig verdeeld is. (Om kantelen te voorkomen)

Baanlengte

De baanlengte is de lengte van de rollenbaan waarover de lading getransporteerd wordt.